неділю, 23 листопада 2014 р.

ОСВІТА ДЛЯ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ В ДІЇ

У 2010 р. Інститут педагогіки НАПН спільно з громадською організацією «Вчителі за демократію та партнерство» (ВДП, Україна) та «Глобальний план дій» (ГПД, Швеція) за підтримки фонду шведського уряду SIDA в рамках оголошеного ООН десятиліття освіти для сталого розвитку розпочали роботу над освітнім проектом «Освіта для сталого розвитку в дії. Відповідно до плану проекту у ньому брали участь 7 областей України, в тому числі, і Тернопільська.
02 грудня 2014 року на базі Тернопільської загальноосвітньої школи № 25 (директор Дудас І.М.) відбувся семінар вчителів початкових класів на тему: «Методичне запровадження освіти для стійкого розвитку як цілісний інноваційний освітній феномен». Мета семінару – ознайомлення вчителів з досвідом, методологією та технологіями навчання учнів навичкам будувати власне життя та життя сім’ї, місцевої громади з урахуванням потреб сталого розвитку.
ТЗОШ № 25 є учасницею проекту ‘’Освіта для сталого розвитку’’ з 2010р. Керівник шкільного проекту, вчитель початкових класів Васильків Ірина Петрівна, викладає курс ‘’Моя щаслива планета’’ у 3-4 класах та ‘’Школа друзів планети’’ у 2 класі. Предмети даного курсу вчать дітей (про що свідчать відвідані уроки) зосереджуватися не на проблемах, які існують навколо них, а спонукають до зміни власної поведінки і стилю життя задля вирішення цих проблем.
Учасники семінари відзначили високий методичний рівень проведення уроків та позакласних занять за тематикою сталого розвитку, екологічну важливість та життєву необхідність запровадження даного курсу у навчально-виховний процес.