суботу, 21 жовтня 2023 р.

ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТОК КОМПЕТЕНТНО ТВОРЧОЇ ОСОБИСТОСТІ МОЛОДШОГО ШКОЛЯРА

 

В умовах модернізації освіти України особливо гостро постає проблема формування особистості молодшого школяра і впливу школи на динаміку цього процесу.

Становлення Я-концепції молодшого школяра, обу­мовлене широким соціально-культурним контекстом, відбувається під час суспільних взаємостосунків з іншими людьми, коли суб’єкт “дивиться, як у дзеркало, в іншу людину” і відтак формує, уточнює, коригує образ свого Я.

Важливим завданням сучасного освітнього процесу є розвиток творчого мислення молодших школярів. У сучасному суспільстві, коли високорозвинені техно­логії потребують нової системи мислення, школа має навчити учнів комунікативності, виробити вміння пра­цювати з різною інформацією, мислити неординарно, гнучко, залежно від ситуації.

Продуктами інноваційної педагогічної діяльності є нововведення, що позитивно змінюють систему освіти, визначають її розвиток і характеризуються як нові чи вдосконалені.Таким продуктом є програма для  учнів 1-4 класів «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція», складена ВБО «Український фонд «Благополуччя дітей» за підтримки МОН України у такий спосіб, що дає змогу реалізувати мету початкової освіти, закріплену в Державному стандарті початкової освіти, а саме: всебічний розвиток дитини, її талантів, здібностей, компетентностей та наскрізних умінь відповідно до вікових та індивідуальних психофізіологічних особливостей і потреб, формування цінностей, розвиток самостійності, творчості та допитливості.

19 жовтня 2023 року відбулося заняття Інтерактивної школи сучасного вчителя початкових класів, під час якого керівники шкільних методичних структур познайомились із сутністю та особливостями впровадження цієї програми. Головними орієнтирами програми є: сприяння самопізнанню, самореалізації, самоствердженню і самовдосконаленню особистості; розвиток навичок безпечної і відповідальної поведінки, уміння адекватно ухвалювати рішення у різноманітних, у тому числі складних, життєвих ситуаціях; визначення та формування громадянської позиції особистості.

Учасники відзначили цікаву стрижневу ідею програми, втілену в інтерактивних сценаріях пригод у вигаданій Майстерні Майстра «Я». Такий підхід   сприяє ефективному розвитку творчих здібностей дітей, пізнанню себе й навколишнього світу шляхом спостереження та дослідження, формуванню вмінь організовувати свою діяльність для досягнення цілей.


РЕКОМЕНДАЦІЇ

1. Створювати педагогічні умови для формування творчого розвитку учнів.

2. Виявляти та розвивати природні нахили та здібності дітей.

3.Розвивати критичне та креативне мислення здобувачів освіти.

4.Застосовувати методики компетентнісного навчання для забезпечення виконання основної мети Нової української школи.

5. Впроваджувати в практику програму для учнів 1-4 класів "Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція".

6. Спиратися на компетентності, прописані в Державному стандарті початкової освіти.

Методичний посібник для виховної роботи з учнями 1–4 класів

 Відеомайстерня для наснаги освітян

Сторінка Українського фонду “Благополуччя дітей” у Фейсбуці


Немає коментарів:

Дописати коментар