понеділок, 14 листопада 2016 р.

УХВАЛЕНО КОНЦЕПЦІЮ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ



     09 листопада 2016 року учителі третіх класів м.Тернополя, а у 2018-2019 н.р. – учителі перших класів, на засіданні Творчої майстерні (кер. Кордуба Н.Я., ТСЗШ ОЕ) зробили перші кроки назустріч новій українській школі: детально опрацювали Концепцію Нової української школи.
     Понад три роки тривав публічний діалог щодо стратегії змін в освіті України, відбулися десятки дискусій. І ось нарешті Колегія МОН ухвалила остаточну редакцію Концепції Нової української школи.



Спочатку методом мозкового штурму з’ясована мета нової школи.


За допомогою техніки збирання пазлів складена формула нової української школи.






Наступні розділи Концепції учителі опрацьовували у групах.



👪 Група №1 створила опорний конспект «Ключові компетентності для життя».












👪 Група № 2 за допомогою інфографіки розкрила основні принципи педагогіки партнерства.























👪 Члени групи № 3 написали есе «Вмотивований учитель».









👪 Група № 4, опрацьовуючи розділ «Орієнтація на учня», визначила особливості роботи вчителя з учнями на засадах особистісно орієнтованої моделі за допомогою вправи «Кроки назустріч».
·     

 





















👪 Учителі групи № 5 мали завдання – скласти лозунги, які б відображали цінності виховавання дітей нової школи.

     






















 👏Усіх присутніх зацікавив погляд керівника школи Палиги О.В. щодо змісту розділу «Автономія школи. Якість освіти. Справедливе фінансування і рівний доступ».
        







         
              Підводячи підсумки обговорення, було з’ясовано, що подальшої дискусії та деталізації потребують п'ять ключових тем: педагогіка партнерства, автономія школи і вчителя, визначення результатів навчання, механізми впровадження інновацій та питання фінансування.
         За словами міністра освіти Лілії Гриневич, нова українська школа не може бути без нового освітнього середовища, яке б враховувало зміни у змісті освіти, у методиках викладання та доступі до навчання. 
        Окрім цього, повідомлено, що до кінця травня будуть написані нові державні стандарти для початкової школи, орієнтовані на компетентності, якими повинні володіти учні після завершення кожного окремого етапу навчання. Держстандарти почнуть діяти з 2018 року, але вже у 2017/18 навчальному році нові стандарти початкової школи пройдуть апробацію у деяких школах в усіх регіонах.
      Учасники засідання відзначили важливість основної ідеї нової школи, яка полягає в тому, щоб перейти від школи знань до школи компетентностей, які включають знання, уміння та ставлення, засновані на ціннісній платформі. Відповідно до цього, мають бути оновлені державні стандарти, сформовано новий зміст освіти, запроваджені нові методики викладання, а також змінена структура школи.

Немає коментарів:

Дописати коментар