середу, 9 грудня 2015 р.

ЛЯЛЬКА – МОТАНКА – БЕРЕГИНЯ РОДУ

У 2015-2016 навчальному року Концепція впроваджується у загальноосвітніх навчальних закладах м. Тернополя.
Одним із завдань національно-патріотичного виховання дітей та молоді, зазначених у Концепції, є утвердження в свідомості і почуттях особистості патріотичних цінностей, переконань і поваги до культурного та історичного минулого України.
18 листопада 2015 року для учителів 4-их класів на базі ТНЕУ працювала Педагогічна вітальня «Лялька-мотанка – берегиня роду». Педагоги відвідали виставку ляльок-мотанок кращих майстринь Тернопільської області, щедрих душею і талантом людей, які любов до всього рідного та дорогого передають мистецтвом створення української найдревнішої іграшки. Осягнути всю глибінь народних витоків усіх запросила начальник відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ, заступник проректора з питань гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ Світлана Сорочинська.





Лялька-мотанка – символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Здавен у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років. Скільки існує людство, стільки років цій іграшці, яка повинна була дитину заспокоїти, нагодувати і зберегти. Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали у неї свою енергію, певні думки і побажання. Ляльку-мотанку передавала мати дочці, коли віддавала до іншого роду, а дочка, у свою чергу, своїй дитині. Це ніби ниточка, яка зв’язувала увесь рід.
ВОНА виховувала. Бо уособлювала дух прадавнього Предка, а відтак не дівчинка гралася лялькою, а лялька, як стара баба, передавала досвід минулого новому поколінню.
Педагоги не тільки дізналися більше про українську народну ляльку, але й під керівництвом народної майстрині Дудар Галини оволоділи секретами виготовлення ляльки-мотанки.





На завершення діти під керівництвом вчителя початкових класів ТНВК ШЛ № 15, керівника міської Школи вчителя 4 класу Тетяни Онищук, подарували учителям невеличкий концерт української пісні , що вселяє надію у те, що країна з такими талановитими, обдарованими, закоханими у рідну землю людьми буде щасливою!