понеділок, 28 березня 2022 р.

ОРГАНІЗАЦІЯ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ ВИХОВАТЕЛЯМИ ГПД В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ

 

У посадових обов’язках вихователя ГПД, складених відповідно до тарифно-кваліфікаційної характеристики вихователя, зазначено, що він має планувати, організовувати й здійснювати виховання учнів. Під час планування роботи вихователю групи продовженого дня необхідно враховувати вікові особливості дітей, їхній розумовий, моральний, фізичний, духовний розвиток. 

Досвід вихователів показав, що найголовніше, в умовах дистанційного навчання, чітко визначити пріоритети в такій роботі та встановити графік у межах педагогічного навантаження, яке складає 30 годин на тиждень, тобто по 6 годин щоденно.

Національно-патріотичне виховання в ГПД постійно діюче. Адже кожній людині відома така аксіома: «Патріотами не народжуються – ними стають». Тому цьому питанню надається велика увага не тільки зі сторони педагогів, а й в родинному колі.

Патріотичне виховання – це сфера духовного життя, яка проникає в усе, що пізнає, робить, до чого прагне, що любить і ненавидить людина, яка формується. Реалізація державності залежить від дієвої державницької позиції кожного громадянина. Тому найголовнішим завданням суспільства завжди було, є і буде виховання поколінь гуманістів і патріотів, для яких найвищим ідеалом є єдність особистих та національно-державних інтересів.

Україна на сучасному етапі переживає складні часи. Події, які відбуваються на території країни, переконливо доводять необхідність здійснення національно-патріотичного виховання підростаючого покоління. Неабияка роль в цьому процесі відводиться освітньому закладу, який має стати осередком становлення громадянина-патріота України, готового самовіддано розбудовувати незалежну, демократичну державу, дбати про її національну безпеку, підвищення добробуту людей, сприяти єднанню українського народу та встановленню миру й злагоди в суспільстві.

Патріотичне виховання молодших школярів буде ефективним, якщо:

 - здійснювати його ненав’язливо; 

- поступово і дозовано формувати почуття, переконання та діяльність вихованців; 

- не нав’язувати патріотичні погляди зовні, але давати зразки кращого прояву патріотичних почуттів; 

- залучати до участі у виховній роботі класу, школи батьків та громадськість;

 - систематично використовувати ефективні елементи народної педагогіки, традиції національного виховання. 

Неабияке значення для виховання свідомого громадянина є прищеплення шанобливого ставлення до героїв війни, до пам'яті про тих, хто загинув, захищаючи Україну; поваги до воїнів - захисників, кордонів Батьківщини. Дуже великий вплив мають бесіди, зустрічі учасниками бойових дій, екскурсії, використання пісень, віршів, наочного матеріалу. Добре коли після кожного заходу учні беруть у руки олівці та фарби й відтворюють свої враження в образотворчій діяльності.

Патріотичне виховання на заняттях в групі продовженого дня здійснюється шляхом реалізації у повній мірі Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді. 

Вихователь ГПД разом із класним керівником окреслює певні напрями роботи з вихованцями, які мають бути збережені й на час дистанційного навчання. При цьому слід враховувати рівень знань і вихованості учнів, їх вікові інтереси, передбачати різноманітність заходів, не втрачаючи їх систематичності, базуючись на їх до цільності та спрямуванні на формування життєвих компетенцій учнів початкових класів.

Складаючи будь-який план роботи під час дистанційного навчання, необхідно враховувати:

• вивчення традицій, звичаїв і обрядів, національної спадщини українського народу;

• вивчення правових питань;

• вивчення економічних і екологічних питань;

• відзначення видатних подій і свят;

• трудові рейди й заходи;

• вивчення питань культури поведінки;

• віртуальні екскурсії в театр, на природу;

• створення домашньої бібліотечки;

• охорону здоров’я, шляхи запобігання поширення інфекційних хвороб;

• онлайн-змагання, конкурси, виставки (з попереднім обговоренням із батьками про час, формат онлайн-зустрічі та представленням кінцевого результату (портфоліо учня);

• повторення правил пожежної безпеки та поведінки на вулиці під час карантину;

• вивчення правил техніки безпеки в побуті.

Вихователь має щодня створювати робочий план, який оформлюється у довільній формі.

Зараз існує багато освітніх платформ, сайтів, програм, які можуть у повній мірі забезпечити інформаційний, технологічний, естетичний, творчий, здоров’язбережувальний, діяльнісний напрям роботи вихователя. Вихователі ГПД відзначили багато ресурсів, що вирізняються актуальністю, глибиною та різноманітністю, серед них:

• https://vseosvita.ua/library — бібліотека матеріалів для вчителів та вихователів ГПД;

• https://nus.org.ua/articles/ — освітня платформа «Нова українська школа». Статті про організацію дистанційного навчання;

• https://naurok.com.ua/biblioteka — освітній проект «На урок», бібліотека розробок;

• https://qrgo.page.link/j9vNR — НУШ для вчителя;

• https://qrgo.page.link/C78tZ — віртуальна школа;

• https://qrgo.page.link/sX3jS — сім YouTube-каналів для дітей на кожен день тижня.


Головне завдання вихователя під час дистанційного навчання — це створення атмосфери взаєморозуміння, взаємовиручки, поваги та любові; самореалізація кожної дитини в умовах обмеженої можливості звертатися до вихователя безпосередньо. Дуже важливо у цей час допомогти батькам організувати найсприятливіші умови для навчання та відпочинку молодших школярів, акцентуючи увагу на збереженні достатньої працездатності, раціонального використання часу, дотримання правильного режиму навчальної діяльності. Формувати у дітей: дисциплінованість, охайність, організованість, самоконтроль. Спонукати батьків так побудувати спілкування зі своїми дітьми, щоб воно сприяло формуванню наполегливості й організованості в ігровій, трудовій, художньо-продуктивній та навчальній діяльностях. Підказати, як краще встановити стосунки реальної взаємодопомоги, координації дій, розподілу обов’язків.

Вихователь ГПД під час дистанційного навчання залишається порадником, помічником, консультантом для дітей і батьків. 

Іваночко О.В., методист відділу дошкільної та початкової освіти ТОККІППО.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар