середа, 16 жовтня 2024 р.

ВПРОВАДЖЕННЯ КОНЦЕПЦІЇ "ОСВІТА 4.0: УКРАЇНСЬКИЙ СВІТАНОК": ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ

  

У грудні 2022 року  МОН України  презентувало Програму великої трансформації «Освіта 4.0: український світанок».  За достатнього фінансування та ефективного втілення Програма  «Освіта 4.0: український світанок» має перетворити
Україну на передовий освітньо-науковий хаб Євросоюзу. Концепцію розробила робоча група, до якої ввійшли представники Офісу Президента, Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій, народні депутати, освітяни, науковці. Експерти вірять, що українська система освіти здатна стати по-справжньому сучасною, гармонізуватися з європейською та відповідати викликам часу.

16 жовтня 2024 року в режимі онлайн для керівників шкільних методичних формувань в рамках Інтерактивної школи сучасного вчителя початкових класів проведено флеш-семінар з метою формування системного уявлення педагогів про Освіту 4.0 і готовності до використання її трендів у власній професійній діяльності.

У ході семінару педагоги отримали нову корисну інформацію щодо зростаючого руху за Освіту 4.0 у світі; впливу технологій та революційних змін в промисловості на освіту; що таке Освіта 4.0.

Присутні проаналізували основні аспекти Програми «Освіта 4.0: український світанок» та висловили думки щодо використання її трендів у власній професійній діяльності.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ:


https://docs.google.com/presentation/d/1ucPAU47kYtjETMs-7igd8dVfKiuNjcU_/edit?usp=sharing&ouid=107155596294026823179&rtpof=true&sd=true

четвер, 10 жовтня 2024 р.

ДОТРИМАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНДАРТУ ВЧИТЕЛЕМ - ЗАПОРУКА УСПІШНОГО РОЗВИТКУ

 

10 жовтня 2024 року в режимі онлайн відбулось заняття Клубу педагога-інтерна з метою ознайомлення молодих учителів з основними положеннями Професійного стандарту "Вчитель закладу загальної середньої освіти" (Наказ МОН України від 29.08.2024 № 1225)  для постійного розвитку, удосконалення своїх професійних якостей.

Під час його проведення обговорено сучасні тенденції розвитку освіти у світлі нового профільного  документа, закцентовано увагу на підходах  до формування і розвитку професійних компетентностей вчителів закладів загальної середньої освіти, розкрито особливості стандарту , які дозволяють їм визначити чіткі орієнтири власного професійного самовдосконалення, а також запобігти ризикам необ'єктивного оцінювання їх професійних компетентностей на етапі атестації та сертифікації.



РЕКОМЕНДАЦІЇ
ЩОДО ВИКОРИСТАННЯ ПРОФЕСІЙНОГО СТАНДАРТУ

  розроблення освітніх програм підготовки фахівців за спеціальностями галузі знань «Освіта/ Педагогіка», іншими спеціальностями, що передбачають присвоєння професійної кваліфікації, визначеної цим професійним стандартом;

розроблення програм професійного розвитку педагогічних працівників та підвищення кваліфікації;

озроблення посадових інструкцій до відповідних посад;

  оцінювання професійної діяльності педагогічних працівників, тощо.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ:

https://docs.google.com/presentation/d/17XrkwMgJh949N8zONFxY2ak0isntFs8Y/edit?usp=sharing&ouid=107155596294026823179&rtpof=true&sd=true

середа, 9 жовтня 2024 р.

ПРОФЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ ІНСТРУМЕНТІВ ПРОВЕДЕННЯ ПІЛОТНОЇ ДПА У 4 КЛАСІ

Учні 4-х класів у 2025 році щостий рік поспіль звільнені від проходження державної підсумкової атестації. Проте ДПА повернеться в школи, лише не в цьому навчальному році й не в тому форматі, до якого всі звикли. Сучасну систему освіти цікавить не те, які дати, формули й визначення запам'ятали учні, а те, як вони вміють застосовувати ці знання на практиці. Саме тому зараз готуються зміни до проведення державної підсумкової атестації, щоб вона відповідала Концепції НУШ "Нова українська школа".

08 жовтня 2024 року заступники директорів з навчально-виховної роботи школи І ст. обговорили ряд питань щодо нового формату проведення ДПА, а саме:

- як зміниться державна підсумкова атестація;

- як вона відповідатиме концепції НУШ;

- чому ДПА потребує змін;

- як нова система оцінювання  перевірятиме не лише знання, а й компетентності учнів.

Зустріч відбулася у ТСШ № 29 (директор Ятищук А.В.), яка у травні 2024 р. брала участь у пілотуванні ДПА учнів 4 класів. Заступники директорів разом з педагогами ТСШ № 29 Стецькою О.Я. (заст. дир.), Брудко Н.П., Кліпс Н.В., Водвуд У.К. ( учителі 4-их класів) проаналізували іннструменти проведення пілотної атестації. 

Учителі також поділилися  наскільки було їм комфортно проводити тестування,  які були проблеми з організацією, на що варто звернути увагу тощо.


Зустріч відбулася в конструктивній діловій атмосфері. Учасники обмінялися думками щодо проведення пілотної ДПА в 4 класі.



ПРЕЗЕНТАЦІЯ:





вівторок, 1 жовтня 2024 р.

СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ В СИСТЕМІ ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

 

30 вересня 2024 року на базі ТЗОШ № 24 проведено консалтинг для новообраних керівників шкільних методичних структур щодо використання сучасних підходів до організації методичної роботи в закладі.

У ході роботи розкрито зміст методичної роботи інноваційних тенденцій в освіті. Визначені основні напрямки забезпечення творчого розвитку педагогів, підвищення їх професійної майстерності. Розглянуто нові підходи до змісту науково-методичної діяльності та форм його реалізації.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ:

https://docs.google.com/presentation/d/1xw4ePqdwWMSVP5sinnym_kM8FakYpuSm/edit?usp=sharing&ouid=107155596294026823179&rtpof=true&sd=true


ПРІОРИТЕТИ

НАУКОВО-МЕТОДИЧНОГО СУПРОВОДУ

·         Створення умов для всебічного розвитку особистості педагога та досягнення акмеологічного  рівня його професіоналізму.

·         Озброєння кожного вчителя необхідними для цього знаннями, уміннями і навичками через уміле поєднання традиційних та інноваційних методів і форм методичної роботи.

·         Створення особистісно-орієнтованої моделі методичного супроводу.

·         Перехід на новий рівень взаємодії педагога: пошук шляхів розвитку і удосконалення професійної майстерності педагога через мережеву взаємодію.

·         Підвищення рівня інформаційної культури педагога і  рівня  оволодіння  інформаційними технологіями.

·         Ефективне використання інтернет-ресурсів.

·         Забезпечення формування основних компетентностей учителя та здійснення акмеологічного підходу до методичного супроводу педагогічної діяльності педагога, формування та зростання конкуренто спроможного креативного педагога.