середу, 19 серпня 2015 р.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ПРОВЕДЕННЯ ПЕРШОГО УРОКУ


Тематика Першого уроку 2015-2016 н.р. відповідає принципам Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді , затвердженої наказом МОН України від 16.06.2015 №641.
Серед виховних напрямів сьогодні найбільш актуальними виступають патріотичне, громадянське виховання як стрижневі, основоположні, що відповідають як нагальним вимогам і викликам сучасності, так і закладають підвалини для формування свідомості нинішніх і прийдешніх поколінь, які розглядатимуть державу як запоруку власного особистісного розвитку, що спирається на ідеї гуманізму, соціального добробуту, демократії, свободи, толерантності, виваженості, відповідальності, здорового способу життя, готовності до змін.
Сьогодні, як ніколи, потрібні нові підходи і нові шляхи до виховання патріотизму як почуття і як базової якості особистості. При цьому потрібно враховувати, що Україна має древню і величну культуру та історію, досвід державницького життя, які виступають потужним джерелом і міцним підґрунтям виховання дітей. Вони уже ввійшли до освітнього і загальновиховного простору, але нинішні суспільні процеси вимагають їх переосмислення, яке відкриває нові можливості для освітньої сфери.

Тему Першого уроку навчальні заклади визначають самостійно. Це може бути урок-роздум про історичну долю України, героїку сучасних захисників суверенітету і територіальної цілісності країни, розмова з учнями про сьогодення і перспективи України. Доречним буде також запрошення на Перший урок учасників Революції Гідності, ветеранів і учасників російсько-української війни, волонтерів.
Враховуючи вікові особливості учнів початкової школи, темами уроків можуть бути «Діти України – квіти України», «Чим може пишатися українець?», «Родина, школа, Україна об’єднають усіх нас», «Я люблю свою країну», «В нас одна Батьківщина - наша рідна Вкраїна» та ін. Першокласників, які уперше переступають поріг школи, можна ознайомити з історією школи, досягненнями її випускників, особливостями навчання в ній тощо.
Важливо забарвити перший день навчального року святковістю, урочистістю, добрим настроєм, емоційністю, оптимізмом.

Рекомендації до проведення Першого уроку в початкових класах