пʼятницю, 30 листопада 2018 р.

ТЕМАТИЧНЕ НАВЧАННЯ в Inquiry Based Learning: технологія проведення


Учителі початкових класів добре знають, що учні є надзвичайно допитливі. Від їхніх запитань нікуди подітись. Школярів цікавить все. Як зробити так, щоб на уроках учні могли шукати відповіді на власні запитання? Як правильно ставити запитання? Чи може учень скеровувати власну пізнавальну діяльність самостійно?
На ці та інші питання може дати відповідь ефективна стратегія навчання Inquiry Based Learning.

Inquiry Based Learning - навчання на основі учнівського запиту через дослідження, тобто процес конструювання учнями знань шляхом формулювання власних запитань та пошуку відповідей на них. Навчання, що базується на запитах учнів через дослідження, відповідає ключовим принципам нового Державного стандарту початкової освіти, вимогам до обов’язкових результатів навчання, сприяє формуванню ключових компетентностей та наскрізних вмінь учнів. В основі стратегії лежить діяльнісний підхід, коли замість лекцій та коротких відповідей про все, що вимагає програма, діти самостійно висувають гіпотези, проводять власні дослідження, роблять висновки та обговорюють ідеї. Учитель лише стимулює критично ставитися до цих ідей, спиратися на наукові факти й зосереджуватися на вирішенні проблемі.
28 листопада 2018 року учитель  пілотного класу ТЗОШ № 16 Роговська Л.І. під час роботи ФОКУС-ГРУПИ вчителів 2-их класів провела майстер-клас «Тематичне навчання в Inquiry Based Learning: технологія  проведення».  Лілія Ігорівна познайомила присутніх з технологією проведення тематичного дня на основі учнівського запиту з теми «Світ тварин. Особливості птахів».  Основна ідея полягає у дослідженні учнями проблеми від розмноження птахів до інших яйцекладних тварин, від питання «Що означає символ – яйце?» -  до ВЕЛИКОЇ ІДЕЇ ––  походження життя і світу.


Дану авторську розробку можна використовувати під час вивчення інтегрованого курсу «Я досліджую світ» (тема тижня «Світ тварин»).
Підбиваючи підсумки роботи, педагоги висловили думки, що технологія Inquiry Based Learning підтримує дитячу допитливість та прагнення бути самостійним у пошуку нових знань, вчить учнів ставити запитання та шукати відповіді на них, сприяє удосконаленню знань та шляхів їх використання в нових умовах.

ПОРАДИ УЧИТЕЛЮ
ЩОДО ВПРОВАДЖЕННЯ НАВЧАННЯ В
Inquiry Based Learning
1.    Через учнівські запити на Великі ідеї (цілісна картина світу).
2.    Організувати навчання, яке заохочує учнів досліджувати.
3.    Вивчайте своїх учнів, а не лише тему.
4.    Оговоріть з учнями, як більше дізнатися про цю тему:
-         Що ми хочемо зрозуміти глибше?
-         Які важливі питання ми будемо досліджувати?
-         Що важливо знати про це?
5.    Не поспішати: дати учням достатньо часу для розмірковувань та обговорень з друзями (у цей час слухати дітей з метою дізнатись «Що моїм учням потрібно ще, щоб дослідити тему?»).
6.    Щодня підсумовувати з учнями : ЩО, ЯК і ЧОМУ?
-         Що ви знаєте про тему?
-         Що ви дізналися?
-         Що ви думаєте про це?
-         Що це означає?











Немає коментарів:

Дописати коментар