середу, 30 вересня 2020 р.

ЗАПРОВАДЖЕННЯ STEM-ПІДХОДІВ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МОЛОДШИХ ЩКОЛЯРІВ.

 

Одним із актуальних напрямів інноваційного розвитку освіти є STEM – орієнтований підхід до навчання. Абревіатура STEM розшифровується як Science (Наука), Technology (Технології), Engineering (Інженерія) та Mathematics (Математика). Важливо, що інтегрований  підхід дозволяє зацікавити наукою навіть тих учнів, які раніше вважали, що не мають до неї жодного хисту.

05 серпня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив Концепцію розвитку природничо-математичної освіти (STEM-освіти), реалізація якої передбачена до 2027 року.

STEM-освіта може реалізовуватися через усі види освіти – формальну, неформальну, інформальну (на онлайн-платформах, у STEM-центрах, лабораторіях, за допомогою екскурсій, фестивалів, практикумів тощо).

Першою       сходинкою    в опануванні STEM-освіти є початкова школа. Завдання початкової освіти – спонукати дитину до бажання отримувати знання, до самостійних досліджень, до створення своїх найпростіших проєктів. Питанням реалізації STEM-підходів у початковій школі було присвячено онлайн-заняття Майстерні освітніх інновацій «Підвищення ефективності освітнього процесу шляхом упровадження нових форм та методів навчання». Про те, яким чином можна пов’язувати науку, інженерію та технологію з повсякденним життям молодших школярів  продемонструвала вчитель ТЗОШ №16 ім. В.Левицького Кипибіда А.В., а також поділилась матеріалами викладач ТНПУ ім. В.Гнатюка, кандидат педагогічних наук, доцент Барна О.В.


ПРЕЗЕНТАЦІЇ  переглянути тут


https://drive.google.com/file/d/1Y05DGB5mgeOXvdMyh6EcDgx1BQfkxmqS/view?usp=sharing

З досвіду роботи вчителя ТЗОШ № 16 ім.В.Левицького             Кипибіди А.В.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ https://drive.google.com/file/d/1OPP6V9EEn7vxPSiIGzpote3n741ibVro/view?usp=sharing

ВІДЕО https://drive.google.com/drive/folders/1zpEouXVV-PKHFuS39CYBTvI8TW1vRPVE?usp=sharing

Методичні рекомендації щодо розвитку STEM-освіти у закладах загальної середньої та позашкільної освіти у 2019/2020 навчальному році

Лист ІМЗО № 22.1/10-2876 від 22.08.19 року https://osvita.ua/legislation/Ser_osv/65463/


 

Немає коментарів:

Дописати коментар