середу, 8 листопада 2023 р.

ЗАСОБИ ПІДТРИМКИ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ"Я УЧНІВ У ЗАКЛАДІ ОСВІТИ

 

Ментальне здоров'я — це відчуття спокою, щастя та рівноваги. Воно залежить від різних чинників: економічних, екологічних, соціальних. Соціальні — це родина, якщо в ній не все добре, батьки вживають алкоголь або є скрутні життєві обставини, через це дитина переживає, відчуває себе не такою, як всі.

Економічні — коли дитина відчуває, що в когось є гроші, в когось немає. Дитина прийшла до школи погано вдягнена, вона засмутилася, в неї знизилася самооцінка, підвищилася тривожність. Екологічний чинник — нині це військова агресія, діти тривожні, бояться вийти на вулицю, це впливає на дітей. До цих чинників найбільш уразливі діти молодшого шкільного віку.

08 листопада 2023 року в режимі онлайн відбувся тренінг для вихователів ГПД з теми « Засоби підтримки ментального здоров’я учнів у закладі освіти».

В ході роботи учасники були проінформовані про хід реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олени Зеленської.

Ознайомились з програмою для виховної роботи з учнями 1-4 класів «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція», у базис якої закладено ідею «допомоги для самодопомоги», що розглядає людину як суб’єкта власного життя і передбачає формування у школяра вміння свідомо користуватися правами, бажання керувати своїм життям, здійснюючи моральний вибір, розвиваючи власні громадянські якості.

Цінною для вихователів стала колекція технік, практик з простими завданнями, спрямованих на сприяння реалізації власного потенціалу, подоланню життєвих стресів, підвищенню продуктивності праці, відчуття сили, розуміння своїх емоцій.



 РЕКОМЕНДАЦІЇ

Дотримуватися режиму дня.

Організовувати здорову атмосферу в класному колективі.

Організовувати здорову атмосферу в класному колективі.

  Розвивати фізичну активність школярів.

-  Дбати про збалансоване харчування учнів.

 Розвивати емоційний інтелект в дітей.

Формувати здорові звички як для себе, так і для своїх вихованців.

Встановлювати соціальні звязки і взаємодіяти з друзями, однокласниками, партнерами.

Намагатися вчасно помічати зміни в поведінці дітей.

Застосовувати техніки й застосунки для ментального здоровя.

Формувати у дітей вміння підтримувати власне ментальне здоровя.

Впроваджувати в освітній процес програму для дітей 1-4 класів «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція».

 

Методичний посібник для виховної роботи з учнями 1–4 класів

Відеомайстерня для наснаги освітян 

ПРЕЗЕНТАЦІЯ:

https://docs.google.com/presentation/d/1EMgjvm21TL6UkghYhxvWIu64Os9AZ5b_/edit?usp=sharing&ouid=107155596294026823179&rtpof=true&sd=true

Немає коментарів:

Дописати коментар